I've got catnip! - Kattblogg

Direktlänk till inlägg 5 januari 2010

Liten ordlista R-S

Av Tina - 5 januari 2010 14:30

R

 Ras - En typ av katt med distinkta särdrag. Den får pålitligt ungar av samma typ. Aveln med raskatter är kontrollerad och djuren registreras.

 Rasregister - En stor organisation som informerar om raskatter och kontrollerar rasstandarder och utställningar för många raser i ett visst land eller, ibland, internationellt. Uppfödare kan ansluta sig till ett visst register eller till en rasklubb beroende på hur registret är strukturerat.

Rasstandard - Nedskrivna beskrivningar av önskat utseende hos en ras där man anger hur många poäng olika aspekter av katten ger.

 

 Recessiv - Ett särdrag som enbart kommer till uttryck om bäraren har två uppsättningar av genen för det, alltså utan någon kopia av en dominant form i allelen som i så fall döljer det. Ett exempel är lång päls.

 Registrering - En registrerad raskatt har en stamtavla med sin släkthistoria.

 Revir - Området i vilket en katt bor och jagar.

Rex - Alla mutationer som ger vågig päls.  

 Ringorm - Orsakas av en trådsvamp som förekommer hos både djur och människor. Angreppet kan ibland vara svårt att upptäcka, en del djur tappar bara lite hår medan andra får stora, ofta runda, hårlösa fläckar som är inflammerade.

 Rosetter - Prickar grupperade i ringar eller ringliknande tabbytecken.

 Röda färger - Röd och den diluterade formen creme i olika mönster, till exempel rödtabby, rödagoutimaskad, rödspotted & vit, rödsmoke, röd & vit, cremetabby, cremesilvertabby & vit.


S

 Selektiv avel - Mänsklig inblandning i syfte att uppnå en önskad typ av djur.

 Semilånghår - En genetisk långhårig katt med en finare och kortare päls än de flesta långhårskatter.

 Sepia - Mönster där kroppen är en aning ljusare än ansikte, tassar och svans. Se även mink, maskning.

 Shaded - En päls där alla hårstrån har någon del som är vit, vilket ger en vit underpäls med en mörkare färg över. Alltid genetiskt en tabby men utan att markeringarna syns, som en silvertabby.

 Shell cameo - Termen används ibland för tippade pälsar i röda färger.

 Silvertabby - En katt där alla hårstråna har någon vit del, precis som en shaded katt, men här syns tabbymönstret i den färgade delen av pälsen. Ljusare delar av tabbymönstret har en sval och silveraktig färgton.

Sköldpadda - En katt med fläckar av eumelanistiska (svarta) och phaeomelanisti (röda) gener som båda bärs av den kvinnliga kromosomen.
 

 Smoke - En päls med vita hårrötter, vilket ger en vit underpäls som precis visar den mörkare färgen. Alltid genetiskt enfärgad.

 Solid - En solid päls har en enda färg utan mönster.

 Spotted tabby - En tabby med prickar snarare än ränder.

 Spöktecken - Svaga tabbytecken som förekommer hos enfärgade katter.

 Stamtavla - Ett bevis på kattens härstamning. En skriftlig stamtavla eller registreringsdokumentation ingår vanligtvis i priset när man köper en raskatt. Uppfödaren har i många fall dokumentation som sträcker sig tillbaka till de första katterna i den aktuella rasen.

 Stjärna - Ett litet vitt område i ansiktet.

 Stop - En definitiv och ibland abrupt ändring av riktning mellan ögonbryn och nos i profil.

 Strumpor - Vita tassar och underben.

 Stävhår - Den borstliknande underpälsen.

SVERAK - Den 19 maj 1955 bildades Sveriges Kattklubbars Riksförbund när två fristående kattklubbar grundade ett förbund. SVERAK sköter den gemensamma stambokföringen, samordnar lokal verksamhet och representerar den svenska kattsporten i officiella sammanhang. SVERAK är anslutet till den europeiska organisationen FIFe. 

 Sällskapskatt - En raskattunge som inte motsvarar rasstandarden tillräckligt väl för att kunna delta i utställningar och som därför säljs som sällskapskatt.


 
 
m

m

5 januari 2010 18:27

Hej stumpan, bra att du utbildar oss lite i kattkunskap...

saaaaknar dig också.

Puss, mamma

http://www.kjellokarinab.se/wordpress

 
Findus, Isak och Rasmus

Findus, Isak och Rasmus

5 januari 2010 19:55

Hej! Vi har tassat över till dig och kikat lite. Här har vi chans att bli lärda och kloka kissar, det ser vi. Och vilka fina bilder på katterna! Vi tittar gärna över hit igen. Så kommer det pinsamma: Tyvärr har vi inte sett din "gamla" kommentar förrän nu. *skäms* Vi ska försöka bättra oss.

http://stationskatterna.blogspot.com

 
Katten Sippo

Katten Sippo

5 januari 2010 20:02

*noterar ivrigt* Fast jag tycker det där med "Sällskapskatt" är förjamat kränkande. *surar* Vadå, jag får inte va' med i nån utställning bara för att jag inte är tillräckligt fin? Min husse säger jag är världens finaste. Räcker det som intyg tror du?

http://katten-sippo.blogspot.com

 
Katten Sippo

Katten Sippo

5 januari 2010 20:03

Fel adress till bloggen hade jag också. Jamars också! Hur fick du reda på alla ord förresten? Tittade i ett sån där läääsk-ikon eller vad det heter?

http://kattensippo.com

 
Maya

Maya

6 januari 2010 00:02

tassar över för lite allmänbildning idag oxå *nosbuff*

http://maya-trazzel.blogspot.com

 
Heidi.Kattfamiljen

Heidi.Kattfamiljen

6 januari 2010 12:10

Har du inga kategorier så man kan hitta tillbaka till din fina ordlista sen :) ?

http://www.kattfamiljen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tina - 10 februari 2010 12:42

Sååååå äntligen har jag fått tummen ur och flyttat över alla inlägg till ny bloggadress. Det var verkligen på tiden.     Så alla som vill följa med, lägg till http://skatternas.blogg.se som ny länk! ...

Av Tina - 8 februari 2010 22:19

Stackars Goliath  (och oss människor) idag.. Han har så mycket kli i tänderna så han biter på allt! Helst fingrar och fötter.. Poxy har fått några dagar med fantastiska uppvaknanden, vilket innebär att Golle gnager på tårna.. ...

Av Tina - 8 februari 2010 15:49

Snart kommer jag gå över till blogg.se! Adress kommer när jag lagt över alla inlägg :D ...

Av Tina - 7 februari 2010 14:38


Katterna har gjort det klart och tydligt vad dom egentligen tycker om mina studier. Skit! "Vi rövar hennes böcker så fattar hon kanske.." Det är den allmänna jargongen här hemma tycks det.   ...

Av Tina - 6 februari 2010 13:28


Nu måste jag ta en liten paus i alla ekvationer annars finns det risk att mitt huvud sprängs. Jag trodde jag hade svårt för matematik men det är faktiskt inte så svårt bara man fattar ;)   Vad passar bättre än att fotografera sina små hjärtan när...

Ovido - Quiz & Flashcards