I've got catnip! - Kattblogg

Direktlänk till inlägg 4 januari 2010

Liten ordlista F-G

Av Tina - 4 januari 2010 19:30

F

Fel - En betydande avvikelse från rasens standard. Kan resultera i poängavdrag eller diskvalificering.

Felidae - Kattsläktet. Alla arter från tamkatt till stora kattdjur.

Felint immunbristvirus (FIV) - En släkting till HIV-viruset. Viruset försvagar immunförsvaret och leder till döden. Mycket smittsamt för andra katter, men överförs inte till människor eller andra djur.

Fenotyp - En organisms utseende, som kan skilja sig från genotypen eftersom det kan finnas dolda recessiva anlag.

Flanken - Sidan av kroppen.

Flatmaskar - Parasiter som förekommer i tarmarna och levern och som ger diarré.

Flehma - En "grimas" som förekommer hos katter när de insuper dofter, oftast sexuella. När katten flehmar drar den upp överläppen och har munnen öppen.

Fläckig tabby Namnet används huvudsakligen för att beskriva ett virvlande tabbymönster av ett runt "tjuröga" på flanken.

Fria kolonier - Katter som strövar fritt och parar sig utan mänsklig kontroll eller inblandning.

Förvildad - Domesticerade katter som lever fritt och utan att ha ett hem.


G

Gen - En sekvens av DNA inom en kromosom med instruktioner för ett särdrag eller en process. Den totala mängden DNA i en cell är hos de flesta organismer fördelad mellan ett antal kromosomer som i de flesta fall finns i två upplagor, där ett exemplar kommer från modern och det andra kommer från fadern. Ett identiskt genpar, alleler, kan ge dominanta eller recessiva särdrag. Andra är polygenetiska. 

Genotyp - En organisms genetiska beståndsdelar.

Genpool - Den potentiella genetiska variationen i en grupp, t.ex en ras eller en hel art. Finns det ett litet antal möjliga partners innebär det att genpoolen är begränsad, vilket i sin tur kan leda till en större andel medfödda defekter.

Godkänd - Att en ras är godkänd innebär att rasen och en rasstandard accepteras av minst en stor organisation inom vilken den sedan kan ställas ut och tävla.

 
 
Maya

Maya

4 januari 2010 20:26

Va bra med en ordlista, det kan min människa behöva ibland.:)

http://www.maya-trazzel.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tina - 10 februari 2010 12:42

Sååååå äntligen har jag fått tummen ur och flyttat över alla inlägg till ny bloggadress. Det var verkligen på tiden.     Så alla som vill följa med, lägg till http://skatternas.blogg.se som ny länk! ...

Av Tina - 8 februari 2010 22:19

Stackars Goliath  (och oss människor) idag.. Han har så mycket kli i tänderna så han biter på allt! Helst fingrar och fötter.. Poxy har fått några dagar med fantastiska uppvaknanden, vilket innebär att Golle gnager på tårna.. ...

Av Tina - 8 februari 2010 15:49

Snart kommer jag gå över till blogg.se! Adress kommer när jag lagt över alla inlägg :D ...

Av Tina - 7 februari 2010 14:38


Katterna har gjort det klart och tydligt vad dom egentligen tycker om mina studier. Skit! "Vi rövar hennes böcker så fattar hon kanske.." Det är den allmänna jargongen här hemma tycks det.   ...

Av Tina - 6 februari 2010 13:28


Nu måste jag ta en liten paus i alla ekvationer annars finns det risk att mitt huvud sprängs. Jag trodde jag hade svårt för matematik men det är faktiskt inte så svårt bara man fattar ;)   Vad passar bättre än att fotografera sina små hjärtan när...

Ovido - Quiz & Flashcards